Ga direct naar hoofdcontent

Verduurzamen betekent ook vergroten wooncomfort

Verduurzamen betekent ook vergroten wooncomfort

In heel Nederland zijn er tal van inwoners te vinden die bezig zijn met het verduurzamen van hun woning, ook in Zundert. Natuurliefhebber Tim Aarts deelt zijn ervaring over hoe je een huis uit 1880 kunt verduurzamen en wat daar allemaal bij komt kijken. Zijn boodschap: kijk verder dan het financiële aspect van je huis verduurzamen en laat je niet ontmoedigen.  

Duurzaamheid als logische keuze

Duurzaamheid is een thema waar Tim en zijn gezin zich in het dagelijks leven al geregeld mee bezig houden. “Als natuurliefhebber vallen de gevolgen van klimaatverandering mij erg op. Zeker in de bergen, waar ik graag kom, zie ik de natuur sterk veranderen. Ik vind dat wij als individu allemaal de verantwoordelijkheid hebben om een steentje bij te dragen en de aarde te beschermen”. Toen zijn huis aan verbouwing toe was, was rekening houden met milieuvriendelijke alternatieven daarom ook een logische keuze. “Zou het ons lukken om een huis uit 1880 te transformeren dat het net zo duurzaam wordt als een nieuwbouwwoning?”. Met die vraag ging Aarts aan de slag.

Focus op warmte vasthouden

“Onze eerste prioriteit was om zoveel mogelijk warmte binnen te houden in het huis. Warmte kan via muren, ramen, vloer en dak ontsnappen, daarom is het belangrijk dat deze gedeelten van het huis goed worden geïsoleerd”. Naast alle ramen van dubbelglas te voorzien, koos Aarts ervoor te investeren in een warmtepomp - voor het verwarmen van de benedenverdieping via vloerverwarming - en voorzetwanden voor de muren op de begaande grond. 

“Op de benedenverdieping hebben we de hele vloer eruit gehaald om een waterpomp te integreren die het huis via warme buizen verwarmd. Door voorzetwanden op de binnenmuren van de benedenverdieping te plaatsen houden we de warmte zoveel mogelijk binnen. Omdat we de benedenverdieping zo goed hebben geïsoleerd, hadden we behalve het vervangen van de ramen geen extra kosten aan de bovenverdieping”.

Vergroten wooncomfort 

“Bij het verduurzamen van je woning kijken mensen vaak vooral naar de kosten van een verbouwing. En zeker, dat een verbouwing kosten met zich meebrengt, is niet te ontkennen. Vaak wordt echter vergeten dat het leven ook aangenamer wordt. Voor onze verbouwing was het binnen nogal tochtig en frisjes. Nu is het veel aangenamer en fijner wonen. Het vergroten van wooncomfort speelt dus ook zeker een grote rol. Plus, de kosten van onze energierekening zijn iets gedaald, omdat de temperatuur in het huis door onze vloerverwarming heel stabiel blijft”. 

Kennis en financiën

Op de vraag wat Aarts denkt dat andere mensen nodig hebben om ook deze stap te nemen, noemt hij “kennis en een financieel steuntje in de rug”. “Er was een periode subsidie beschikbaar voor mensen die een waterpomp of vloerisolatie wilden inbouwen. Die aanvragen gingen alleen heel hard en het potje ook weer snel leeg. Dat laat volgens mij ook zien hoeveel effect financiële ondersteuning kan hebben”. 

Naast financiële ondersteuning noemt Aarts het gebrek aan kennis van de mogelijkheden ook als een belangrijk obstakel waar mensen tegenaan kunnen lopen. “Als je aan de slag wilt met het verduurzamen van je huis, moet je er echt tijd insteken om alle informatie te vinden”. “De gemeente heeft hierin een belangrijke rol. Als verbinder van instanties die hier verstand van hebben en inwoners, die hiermee bezig zijn”. Zijn oproep: “Maak gebruik van mensen of instanties die er al ervaring mee hebben, want je bent niet de eerste die het gaat doen. Soms voelt het wel zo, maar er is veel kennis beschikbaar”.