Ga direct naar hoofdcontent

Stichting Energietransitie Bergen op Zoom

Zonne-energie voor iedereen!

Heb je geen eigen of geschikt dak om zonnepanelen op te plaatsen? Dan is deelname aan een zonnedak wellicht iets voor jou! Hieronder leggen we uit hoe deelname aan onze projecten werkt.

Groene stroom voor en door iedereen

Kunnen er geen zonnepanelen op je dak? Woon je in een flat? Of mogen er geen zonnepanelen op je dak, omdat je in een beschermd stadsgezicht of een monument woont? Maar wil je toch duurzaam energie opwekken en een flinke besparing op je energierekening? Dan is dit je kans. Doe mee in Energie Coöperatie Bergen op Zon en profiteer vanaf dag 1 van een mooi voordeel. En dat 15 jaar lang!

Hoe werkt het?

Je wordt lid van de energiecoöperatie. In een coöperatie hebben de leden het voor het zeggen, dus samen met de andere leden bepaal je het beleid van de coöperatie  en breng je het kapitaal in. Dat kapitaal gebruikt de coöperatie om grootschalige gezamenlijke zonprojecten te starten. De leden krijgen minimaal 15 jaar lang de energiebelasting over de opgewekte energie terug  (de zogenaamde postcoderoosregeling). En dat levert je jaarlijks honderden euro’s op. Het verwachte rendement is ongeveer 5%.  Dat is vele malen hoger dan de rente die je krijgt op een spaarrekening. Daar komt dan nog de ‘verkoop’ van de opgewekte stroom bij.

Wat is een postcoderoos?

Een postcoderoos is een afgebakend gebied waarbinnen een lokale energiecoöperatie haar leden kan werven, omdat zij bij deelname recht hebben op teruggave van de energiebelasting. Dit gebied wordt bepaald door de postcodes van de locatie van de zoninstallatie. Dit 4-cijferige gebied vormt het hart van de roos. Het postcoderoosgebied wordt gevormd door dit hart samen met alle aan dit hart aangrenzende 4-cijferige postcodegebieden (die de blaadjes van de roos vormen) te verbinden.

Postcoderoosregeling voor huurders

Inwoners die een pand huren komen ook in aanmerking, mits de huurder exclusief energiekosten huurt. De huurder moet dus een zelfstandig afnemer zijn van elektriciteit.

Samen aan de slag voor een energieneutraal Bergen op Zoom!

De energietransitie is een opgave voor ons allemaal. Overheden, bedrijven, energiecoöperaties en andere collectieven, woningcorporaties en particuliere woningbeheerders, iedereen heeft een belangrijke rol in deze verduurzaming. Maar hoe pak je dat samen aan? Waar begin je? En wat zijn de (financiële) mogelijkheden? Als Stichting Energietransitie Bergen op Zoom betrekken wij de inwoners van onze gemeente bij de verschillende duurzame projecten die de komende tijd door onze coöperaties worden gerealiseerd.

Vanzelfsprekend kun je zelf ook een bijdrage leveren om de energievoorziening in onze mooie gemeente te verduurzamen. Word lid van Energie Coöperatie Bergen op Zon, neem deel aan de energieprojecten en beslis mee over het beleid!

Ga naar website

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket