Ga direct naar hoofdcontent

Gratis nestkasten bij isolatieactie

Wij bedanken u voor uw deelname aan de isolatie,- en/of glasactie van EnergieRijk Voorst en gemeente Voorst. Samen met u werken we aan een duurzame toekomst. Een duurzame toekomst gaat niet alleen om energiebesparing, maar ook om het rekening houden met de natuur. Daarom krijgt u een gratis nestkast, wanneer u een maatregel laat uitvoeren binnen deze isolatie,- en glasactie.

Waarom is dit belangrijk? 

De woonwensen van mensen en dieren liggen dicht bij elkaar. Sommige vogels kiezen juist onze woningen als plek om hun jongen groot te brengen of als slaapplaats in de winter. Meestal weten we dat niet eens, maar voor deze vogels zijn onze woningen onmisbaar voor hun voortbestaan. Als wij onze woningen gaan opknappen of isoleren, gaat dat vaak ten koste van bijvoorbeeld de huismus, gierzwaluw, dwergvleermuis en laatvlieger. En dat is jammer! Niet alleen omdat deze soorten wettelijk beschermd zijn, maar ook omdat zij heel nuttig zijn. Gierzwaluwen en vleermuizen zijn goede insectenvangers, zo vangen zij duizenden muggen per dag. Ook zijn spreeuwen, mussen en meerdere mezensoorten natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. 

Vogelvriendelijk huis

Gemeente Voorst heeft de natuur hoog in haar vaandel staan. Door gratis nestkasten aan te bieden wil de gemeente zich samen met de inwoners inspannen voor de biodiversiteit. Dit is belangrijk, want het aantal planten- en diersoorten neemt flink af. We vinden het daarom noodzakelijk dat er bij het isoleren van de huizen rekening wordt gehouden met de verblijfplaatsen van de vogels. 

Hoe kan ik een nestkast ophalen?

Om een alternatief te bieden voor een nieuwe verblijfplaats, kunt u kosteloos een nestkast ophalen bij Welkoop in Twello. Hierbij kunt u kiezen voor een nestkast voor vogels van de Vogelbescherming of CJ Wildlife of voor een nestkast voor vleermuizen van Welkoop. Op basis van uw inschrijving én uitvoering van deze actie mag u maximaal één nestkast* ophalen. Laat uw e-mailbewijs zien bij de kassa bij Welkoop via uw telefoon of een uitgeprinte versie. Deze actie duurt in ieder geval t/m 31 maart 2021. 

Covid-19 update

Vanwege het coronavirus kunt momenteel niet naar Welkoop voor het ophalen van uw nestkast. Deze e-mail voucher blijft echter geldig tot wanneer de maatregelen het toelaten voor u om naar de winkel te gaan. Dat zal ieder geval t/m 31 maart 2021 zijn. Zo kunt u straks in veiligheid voor uzelf en anderen uw nestkast ophalen.

Op de website van de Vogelbescherming vindt u meer informatie en tips voor het goed ophangen van een nestkast. Voor vragen over deze actie mag u mailen naar duurzaam@voorst.nl

*Voorwaarden : deze actie is enkel geldig voor het ophalen van de vogelnestkast van de Vogelbescherming of CJ Wildlife, óf de vleermuizenkast van Welkoop. Daarnaast is deze actie een gift van de gemeente. Het is daarom niet mogelijk de artikelen te ruilen of geld terug te krijgen.

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket