Huis isoleren en warmtepomp erin!

Bas
image

Datum: 17-10-2019

In de herfst van 2019 spraken wij met Bas. In de zomer van dat jaar vroeg hij een advies aan huis aan om het energielabel van zijn woning te kunnen verbeteren. Inmiddels is Bas een ware ervaringsdeskundige en heeft hij al verschillende energiebesparende maatregelen laten treffen in zijn tussenwoning uit 1975.

Dag Bas, leuk om je weer te spreken. Sinds de opname van je woning door een adviseur heb je heel wat maatregelen getroffen. Kun je daar iets over vertellen?

Jazeker, om het energielabel van mijn huis te verhogen, heb ik mijn kruipruimte laten isoleren met EPS parels en de spouwmuur met isotherm. Het dak heb ikzelf geïsoleerd via de binnenzijde. Ook heb ik mijn houten kozijnen laten vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas. Alle maatregelen opgeteld, kan ik wel merken dat er minder tocht in huis is.

Naast isolatie heb ik ook 13 zonnepanelen op het dak laten plaatsen: 7 zonnepanelen richting het zuiden en 6 richting het noorden. Volgens de adviseur gaan die mij samen 3000 kWh per jaar opleveren.

Ook laat ik dit jaar een ventilatie-warmtepomp plaatsen. Deze wordt ergens eind november 2019 geplaatst. Ik heb voor een ventilatie-warmtepomp gekozen, omdat ik mijn huis na alle isolatiemaatregelen goed moet ventileren. Daarnaast verbruikt de ventilatie-warmtepomp gemiddeld 300W en maximaal 600W; een grote warmtepomp verbruikt veel meer energie. Natuurlijk speelt het formaat ook een rol, want ik heb geen ruimte voor een grote warmtepomp. Een ventilatie-warmtepomp heeft ongeveer het formaat van een cv-ketel dus die past prima op mijn zolder.

Zat u al langer na te denken over al deze maatregelen?

Jazeker, maar ik had er het geld simpelweg niet voor. Nu heb ik mijn hypotheek kunnen verhogen en kon ik dus al deze maatregelen toepassen. Heel fijn dus!

Wat goed! Bent u daarmee volledig van het aardgas af?

Nog niet. Bij normale weersomstandigheden kan de ventilatie-warmtepomp mijn woning goed verwarmen. Onder andere dankzij de vloerverwarming die ik heb laten aanleggen. Mocht het extreem koud worden dan heb ik voor de backup nog een cv-ketel hangen. Deze springt dan bij om de temperatuur in de woning op peil te houden.

De ventilatie-warmtepomp kan ook tapwater verwarmen. Het verwarmde water wordt dan opgeslagen in een boiler als buffervat. Ik heb gekozen voor een buffervat van 150 liter. Dit zou genoeg moeten zijn voor een gezin van 4 personen. Mocht de boiler een keer leeg zijn wanneer we warm water nodig hebben dan zal de cv-ketel weer bijspringen.

Mijn woning zou wel helemaal van het gas af kunnen door een verwarmingselement in de ventilatie-warmtepomp te plaatsen. Deze komt dan ter vervanging van de cv-ketel. Aangezien ik nog niet weet hoe dit in de praktijk uit gaat pakken, wacht ik daar nog even mee. Gelukkig kan ik dit op een later moment besluiten.

 

 

 

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
image

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
image

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


image