Ga direct naar hoofdcontent

Uitgesproken techneut: Theo van Lieshout

Theo van Lieshout

'Ik ben een uitgesproken techneut'

Ik zal even een aanloopje nemen. Ik heb 43 jaar bij de Universiteit van Amsterdam gewerkt waarvan de laatste jaren als projectleider voor wetenschappelijke instrumentatie. Toen kwam ik op het idee om m’n eigen huis helemaal te verduurzamen. Ik heb een soort document gemaakt, waarin alles voorbij komt. Uiteindelijk was dit een document van 100 kantjes geworden. Dat is uiteindelijk geresulteerd in een drietal boeken (op verschillende niveaus/ diepgang). De maatregelen die ik had genomen, waren andere kozijnen met HR++ glas. Daarbij had ik geïsoleerd waar nodig. Van de installatie in huis heb ik alle verwarming vervangen in wandverwarming en lage temperatuur radiatoren. Toen heb ik daar allemaal testjes meegedaan. Eerst nog met de oude CV gasinstallatie en toen het werkte met de nieuwe warmtepomp. Alles heb ik zelf geïnstalleerd, voor zover het mag. Dat ding neerzetten mag iedereen, maar de boring moet je laten doen. Ik ben echt een uitgesproken techneut, dus ik vind het erg leuk om alles te meten. Ik heb werkelijk alles gemeten, de temperaturen, het vermogen, het water etc. Zo kan ik ook keihard maken wat alle resultaten zijn van de installatie. Daarna ben ik verder gegaan met warmteterugwinning, een WTW. Bij een nieuwe woning kan je het allemaal integreren. Dat scheelt dan ook weer 25% van het energiegebruik bij je woning.

In Januari dit jaar kon ik toch niet zoveel doen in verband met corona, toen heb ik ook nog het dak geïsoleerd, 12cm piepschuim heb ik aan de binnenzijde toegevoegd. Daarvoor had ik zelf al zonnepanelen gelegd en de meterkast vervangen en het gastoestel vervangen door een inductiekookplaat. Alles wat mogelijk is om van het gas af te komen en energieneutraal te worden heb ik toegepast.

'Beter dan nul op de meter'

Mijn huis is nu dus ook helemaal energieneutraal. De warmtepomp gebruikt per jaar ongeveer 1500 kWh, dat is de opbrengst van 6 panelen. Vervolgens heb ik ook een laadpaal geplaatst voor de elektrische auto. Die laadt praktisch gesproken alleen maar op als de zon schijnt. Huis verwarming, warm water, zonnepanelen en de laadpaal zijn met elkaar ruim energieneutraal, dit is dus beter dan “nul op de meter”.

Zoals hierboven verteld, begon ik met het opstellen van een document van alles wat er moest gebeuren. Zo kon ik ook een schatting maken van hoeveel het zou gaan kosten. Ik had besloten dat het nodig was dat ik de hele verwarmingsinstallatie ging vervangen. Als je een warmtepomp wilt, heb je ook lage-temperatuur-verwarming nodig. Heel vaak nemen mensen dan vloerverwarming, maar dat was bij mij niet zo praktisch om te doen. Alle bestaande verwarming heb ik er uit gesloopt en vervangen door de lagere temperatuur verwarming inclusief leidingen etcetera.

Wat waren de kosten?

De kosten moet ik even opsplitsen. Je hebt een deel verwarming, de radiatoren en dergelijke, maar je hebt ook een deel warmtepomp en de boring zelf. Als je alles bij elkaar doet komt je ongeveer op 25.000 euro.

Ik heb de warmtepomp aangebracht, op het moment dat ik met de verbouwing bezig was. De warmtepomp kwam sneller dan verwacht, hij zou pas na driekwart jaar geleverd worden. Maar hij was er al na een paar weken en toen moest ik ergens even geld vandaan halen. Nadeel is dat als je met een grote verbouwing bezig bent, dat je dan even krap bij kas zit. Toen heb ik gebruik gemaakt van de energiebespaarlening, dat is tot een bedrag van 25.000 euro. Die heb ik gebruikt als een soort overbruggingskrediet. De rente daarop is maximaal 2% namelijk, je hebt er ook geen notaris voor nodig en je kan gratis extra aflossen. Dit is een erg handige lening. Ik kan iedereen aanraden hier gebruik van te maken.

De zonnepanelen had ik voor die tijd al aangelegd. Ik heb alles zelf geïnstalleerd en ik heb er nu 32.

Hoe bevalt het?

Beter dan verwacht zelfs! Een bijeffect is dat op het moment dat het niks kost, dat je dan je hele huis gaat verwarmen. Wij hebben allebei een hobby kamer, daar zetten we vroeger zelden de verwarming aan, maar nu kan die gewoon lekker aan. Dat maakt het gewoon heel comfortabel. Ook op de gang en de badkamer is het nu warm, echt heel aangenaam en comfortabel. Dit is ook een bij-effect van goed isoleren.

Het is nu zorgeloos, betrouwbaar, veilig en heel goedkoop in gebruik. Het is gewoon heel aangenaam.

Zou u anderen deze maatregelen aanraden?

Ja, sterker nog: ik geef nu af en toe ook cursussen voor energiecoaches. Die weten vaak wel wat er moet gebeuren, maar niet waarom. Mijn insteek is uitleggen, waarom bepaalde dingen nodig zijn. Ik doe ook af en toe consult. Dan ga ik samen met iemand door het huis lopen en leg ik uit wat er moet gebeuren en waarom. Verder ben ik ook op dit moment met de gemeente bezig of we een clubje kunnen organiseren om anderen te helpen.

Ik zou iedereen aanraden om wat geld te gebruiken om goed advies te krijgen. Niet bij een installateur of aannemer maar bij een echte adviseur. Ik zoek binnen de gemeente Medemblik een groepje van 20 mensen die zelf ook ervaring hebben en objectief zijn, zodat we mensen verder kunnen helpen hun huis te verduurzamen.

Tot slot

Ik het 3 boeken geschreven over verduurzamen van bestaande woningen:

  1. Een energieneutraal huis, zo doen we dat (voor de leek)

  2. Een jaren 70 huis, energieneutraal zonder gas, zo kan jij het ook (mijn eerste boek met een uitgebreide beschrijving van mijn project)

  3. Een energieneutraal huis: het naadje van de kous (op mbo/ hbo niveau)

Aanrader! Kijkt u even op de site van Theo, hier kunt u ook de boeken vinden. (Tip: kijk bij lariekoek)

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket