Ga direct naar hoofdcontent

Zonnepanelenactie: Apeldoorn

Jan Gerritsen

"In no time waren 14 panelen geplaatst".

Alleerst even over het proces. Ik ben naar de informatieavond van de gemeente geweest. Die was zeer informatief. Daarna heb ik een Zoom-bijeenkomst bijgewoond. Vervolgens ben ik op basis van het advies van de gemeente, in zee gegaan met 12MNDN dat aan deze actie verbonden was. Dit werkte prima allemaal. Ze werkten snel en adequaat. In no time waren 14 panelen geplaatst. De mensen die de panelen kwamen installeren, klimmen het dak op met een gemak zoals ik over straat loop. Alle panelen werken ook goed. De vakspecialist was een aardige vent, hij dacht handig mee. Het advies zelf was ook erg goed. Verder doen de zonnepanelen het ook voortreffelijk, ik heb al 1.5 MegaWatt opgewekt.

Een klein puntje: Er is in de winter een enorme sneeuwstorm geweest. Er is een gat geboord door het dak heen. Door de extreme omstandigheden is er toch wat lekkage opgetreden, maar hier komen ze nog voor kijken als het dak helemaal droog is.

Heeft u nog meer maatregelen laten uitvoeren?

Ik heb los van de zonnepanelenactie die ik met jullie heb gedaan, de spouwmuur laten aanvullen, vloerisolatie laten aanbrengen en alle beglazing laten vervangen door HR++ glas.

Ik heb de maatregelen stapsgewijs laten uitvoeren. Ik heb de HR++ beglazing bijvoorbeeld in 2018 gedaan. De subsidieregelingen kwamen vaak een jaar te laat voor mij. Dat is toch net jammer. Had ik dan moeten wachten? Dat is toch juist wat je als overheid niet moet willen stimuleren. In feite vind ik dat als je recent die isolatie-activiteiten hebt laten uitvoeren, je ook moet kunnen profiteren van de stimulans die de overheid nu daarvoor aanbiedt. Ik snap dat het handig is als mensen grote stappen nemen, maar financieel gezien is dat niet voor iedereen haalbaar. Als je alleen subsidie krijgt als je alles in één keer laat uitvoeren, dan subsidieer je alleen degenen die de subsidie niet nodig hebben. Dat zou niet het doel moeten zijn, lijkt mij.

Eigenlijk vind ik dat op ieder dak zonnepanelen zouden moeten liggen. Het feit dat de salderingsregeling nu weer wordt afgebouwd, vind ik erg onverstandig. Als je wilt dat het massaal en snel gebeurt, dan moet je een regeling treffen die zekerheid biedt.

Hoe bevallen de maatregelen?

Ik ben over alle maatregelen nog erg te spreken. Die huizen in 1980 zat al wat isolatie in, maar dat was vrij miniem. Dat kan je allemaal niet weghalen. Maar ze hadden bij Takkenkamp een schuim dat je er in kan spuiten waardoor het nog wel lukt. Dat is helemaal prima. Een hele goede oplossing. Die vloerisolatie heb ik 7 a 8 jaar geleden laten doen, dat is ook schuim dat aan de onderkant van de vloer gespoten is.

Zou u anderen deze maatregelen aanbevelen?

Ja! Door het hele huis HR++ beglazing draagt ook echt bij aan het wooncomfort. Die spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de buitenmuur minder koud en klam aanvoelt. Dat is na de isolatie helemaal weg. Ik raad het zeker aan. Ik ben lid geworden van De A in Apeldoorn, deze organisatie stimuleert regionale energieopwekking. Zo draag ik ook nog bij. Tenslotte raad ik iedereen aan gebruik te maken van de Regionaal Energieloket dat je helpt goede keuzes te maken in het woud van opties en aanbieders.

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket