Ga direct naar hoofdcontent

Het duurzaamste huis van Drenthe

Henk Bulder
Henk bulder voor zijn huis

Henk Bulder, u woont in een zelf ontworpen ecologische senioren villa. Wat heeft u hiertoe doen beslissen en hoe heeft u dit voor elkaar gekregen?

Het begon met 2,5 jaar zelfstudie naar duurzaamheid en ecologie, gesprekken met architecten, aannemers en aanbieders van producten en technieken. Ons is gebleken dat zogenaamde duurzame architecten en aannemers helemaal niet duurzaam zijn. Uiteindelijk was er geen aannemer te vinden die het ontwerp durfde te bouwen. Vervolgens kregen we problemen met de vergunning door het afwijken van regels zowel landelijk (bouwbesluit), provinciaal (bodemgebruik) en gemeentelijk (materiaalgebruik). We hebben twee planologische principeverzoeken ingediend waardoor een deel daarvan werd opgelost (driekwart jaar vertraging). Het gevecht met de onzinnige regels van de Provincie ben ik uiteindelijk niet aangegaan omdat dat nog eens minimaal een jaar vertraging had opgeleverd. Tijdens de bouw kregen we problemen met onderaannemers die op het laatste moment afzagen van overeengekomen werk waarmee ze geen ervaring bleken te hebben (nog eens 2,5 maand vertraging om een uiteindelijk een geschikte onderaannemer in Frankrijk te vinden). Verder hebben we ondervonden dat adviseurs niet kunnen rekenen met als gevolg dat we niet alle energie uit het regenwater kunnen halen zoals de bedoeling was en alsnog 2 MEFA panelen hebben moeten laten ingraven in een al aangelegde tuin om dat op te lossen.

Het is onmogelijk het volledige proces hier te beschrijven. Het is een “rollercoaster” geweest die erg veel energie van ons heeft gevergd en de nodige stress heeft opgeleverd. Wij hadden niet verwacht dat het bouwen van een echt duurzaam huis op zoveel weerstand zou kunnen rekenen als gevolg van regeltjes. We hebben een deel daarvan kunnen omzeilen maar hadden niet de tijd en energie om ze allemaal te slechten.

Toch is het u uiteindelijk gelukt! Wat was uw motivatie om toch te blijven volharden in de uitwerking uw plan?

Het idee om met de woning een minimale ecologische voetafdruk te creëren en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden in een levensloopbestendige woning met een negatieve energierekening. Bovendien met zo weinig mogelijk kosten.

Hoe bevalt het?

Uitstekend! Omdat ik ondanks de problemen bijna heb bereikt wat ik wilde bereiken. Verdere verbeteringen zijn alleen mogelijk wanneer onzinnige regels worden afgeschaft. Ik zou anderen de maatregelen ook aanraden, maar ik zou ze wel waarschuwen voor de stress die het met zich meebrengt in een traditioneel denkende omgeving. Met name de bouw- en installatiebranche denkt nog in overgrote meerderheid traditioneel.

Heeft u nog andere toevoegingen?

De verwarming van de woning vraagt gemiddeld over 4 jaar 1300 kWh aan energie. De elektrische apparaten (en we zijn van alle gemakken voorzien) vragen 3000 kWh en het volledig elektrisch rijden kost minder dan 1200 kWh aan energie. In totaal dus nog geen 5500 kWh. Met 24 zonnepanelen wekken we ruim 7000 kWh op.

Het leidingwater gebruik ligt tussen 21 en 45 m3 (afhankelijk van lange droogteperiodes).

Ter vergelijking: Een gemiddelde woning in Drenthe gebruikt voor verwarming 15700 kWh, voor apparaten 3200 kWh en voor mobiliteit 8900 kWh.

De gebruikte techniek heeft ~21.000 euro gekost die binnen 10 jaar is terugverdiend. De meerkosten zijn trouwens minder dan 21.000 euro want ook een Cvketel en een standaard douche en afzuiging kosten natuurlijk geld. De meerkosten in techniek liggen daarom eerder in de buurt van 18.000 euro. De meerkosten in isolatie betreffen hoofdzakelijk extra isolatiemateriaal. Ook die zijn ruim binnen de 10 jaar terugverdiend.

Onze vorige woning in Buinerveen was ook al behoorlijk duurzaam. Dat huis was een prefab houtskelet woning die in 2 dagen werd neergezet vanaf diepladers. Dat was in 1997 en daarmee liepen we destijds al ver voor de troepen uit. Ook op dat huis hadden we 24 zonnepanelen. Als klimaatvluchtelingen hebben we nu het duurzaamste huis van Nederland gebouwd in De Wijk. We wonen er inmiddels bijna 4 jaar naar volle tevredenheid. Daarbij hebben inmiddels hebben meer dan 250 geïnteresseerden de woning bezocht.

Hier kunt u video vinden van RTV Drenthe over hoe de hennepkalk in het huis van Henk Bulder is aangebracht.

Foto's van het duurzaamste huis van Drenthe

Hieronder foto's van de constructie van het huis van Henk Bulder.

Links ziet u hoe het schuimbeton werd gespoten. In het midden ziet u de eikenhout constructie en rechts ziet u het dak van I-liggers.

een man die schuimbeton spuit

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket