Ga direct naar hoofdcontent

Advies: zelf gasloos bouwen

Famillie van Dijk

Datum: 11-11-2019

Het Regionaal EnergieLoket heeft afgelopen jaar familie van Dijk geadviseerd in het duurzaam maken van hun nieuwbouwwoning. De familie van Dijk beschikt over 16 zonnepanelen, een all-electric warmtepomp, vloerverwarming en een inductie kookplaat. Inmiddels is hun hele woning van het gas af! Wij vroegen de familie van Dijk wat zij van hun nieuwe installaties vinden.

Waarom hebben jullie besloten om jullie huis duurzaam te maken? Toen wij ons nieuwbouw huis lieten bouwen wisten wij vanaf het begin af aan dat we helemaal van het gas af wilden. Klimaatverandering, aardbevingen in Groningen, voor 2050 van het gas af, dit zijn allemaal aanwijzingen om niet op gas in te zetten maar all electric te gaan. Bovendien proberen wij onze ecologische voetafdruk te verminderen en een woning op gas hoort daar niet bij.

Hoe zijn jullie begonnen? Voordat je zomaar een warmtepomp installeert moet je goed kijken naar de isolatie van de woning zelf. Wij hebben HR++ glas gebruikt voor de ramen en de hele woning voorzien van 30 cm cellulose isolatieplaten. De volgende stap was vloerverwarming. Wij hebben op de begane grond en in de bad en slaapkamers vloerverwarming geïnstalleerd. Het water in de vloerverwarming wordt vervolgens verwarmd door een elektrische warmtepomp.

Bevalt de warmtepomp? De warmtepomp bevalt zeker en we hebben er totaal geen last van. De Enviline warmtepomp staat naast ons huis en we horen hem niet. Het is geen mooi apparaat, we hebben er dus wat struiken om heen gezet zodat je hem niet ziet. Door de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden als je niet thuis bent zorg je er voor dat de warmtepomp niet heel hard hoeft te werken als je thuis komt. Dit bespaart veel energie. Ook hebben we een douche met een warmteterugwinning systeem laten installeren. Dit scheelt weer in onze energierekening

En jullie hebben dus ook zonnepanelen laten installeren? Bevallen deze? Ja, in totaal hebben we nu 16 monokristallijne zwarte zonnepanelen op het dak van onze schuur liggen. Deze leveren jaarlijks ongeveer 2100 kWh. We hebben hier verder geen omkijk naar en ze doen goed hun werk. Zoals het er nu naar uitziet hebben wij deze panelen al na 7 jaar terugverdiend. Door overdag bijvoorbeeld de afwasmachine aan te zetten gaat de stroom van de panelen direct naar je verbruik in je woning zelf en betaal je hier dus niet voor.

Wat zijn nu jullie maandelijkse kosten? Wij verbruiken in totaal ongeveer 4500 kWh per jaar. Als we daar de 2100 kWh van de panelen nog afhalen kom je uit op totale kosten van 2400 kWh. We betalen nu bij een groene energieleverancier ongeveer 50 euro per maand vaste kosten. Vroeger betaalden wij bijna 250 euro per maand. Dat is echt fijn. 

En jullie koken nu op inductie? Ja dat klopt. Wij hebben altijd op gas gekookt en elektrisch koken trok ons totaal niet. Op inductie koken bevalt ons wel. Je pannen worden super snel heet en je kan ook gewoon langzaam een stoofpotje maken. Ik vind inductie koken nu zelfs fijner dan op gas koken.

Hebben jullie verder nog plannen met jullie woning nu? Nee eigenlijk niet. Het bevalt ons echt heel goed en wij hebben al onze installaties terugverdiend binnen 11 jaar. Dat zijn rendementen die je lang niet bij de bank krijgt. Misschien gaan we over 2-3 jaar nog wat extra zonnepanelen plaatsen zodat we maandelijks nog minder gaan betalen. Ook zijn we bezig met een elektrische auto die als batterij kan gaan dienen. Mocht dit werken dan lukt het ons misschien wel om onafhankelijk te zijn van het net.

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket