Ga direct naar hoofdcontent

Van energielabel H naar A

Arthur Coolen
Arthur Coolen uit Noordbroek kocht drieëndertig jaar geleden een huis van voor 1800. Een prachtig huis, maar met een energielabel H nog niet bepaald energiezuinig. Door de jaren heen heeft Arthur verschillende verduurzamingsmaatregelen laten toepassen en kan hij zich nu de trotse bewoner noemen van een energielabel A woning. Met zijn verhaal wil hij de volgende boodschap meegeven: “Je kan altijd verduurzamen, zelfs met een heel oud huis!”

Het begin van verduurzamen In 1988 kocht Arthur samen met zijn vrouw een prachtig oud huis in Noordbroek. Op dat moment waren er alleen een gaskachel en een keukengeiser aanwezig. Er was nog geen enkel verduurzamingsmaatregel genomen, alles moest nog gebeuren. Door de ziekte van zijn vrouw moest er een hoop verbouwd worden, maar lag de prioriteit daarbij niet op isolatiemaatregelen. De enige twee maatregelen die ze toen hebben genomen was het laten plaatsen van dubbel glas en het isoleren van de zoldervloer. Tijdens de woningaanpassing voor zijn vrouw, 2 jaar later, is er ook centrale verwarming en een verbeterde rendement ketel geplaatst. In een later stadium is ook de keuken aangepakt. Daarbij zijn er nieuwe geïsoleerde muren geplaatst om de keuken tot een bourgondische grootte te brengen, er is ook een nieuw geïsoleerd plat dak gelegd en plaatste hij vloerverwarming. 

Zijn vrouw vond duurzaamheid erg belangrijk, ook voor het nageslacht, en ze heeft Arthur op haar sterfbed laten beloven dat hij zo goed als kon zou kijken naar de energietransitie. En dat heeft hij gedaan. 

Na haar overlijden verdiepte hij zich in de mogelijkheden van zo’n oude woning. Hij had een vrij hoge energierekening en besloot om te beginnen met de aanschaf van 14 zonnepanelen en een hoog rendement ketel. Daarmee bracht hij het energieverbruik al een stukje naar beneden. Als tweede heeft Arthur iemand laten komen om een inspectie uit te voeren op zijn muren. Het bleek dat de vorige bewoners bij een groot deel van de woning al spouwmuren hadden laten plaatsen. Die kon hij laten opvullen met isolatiemateriaal. 

Hij wilde ook graag zijn voorpand laten opvullen, maar doordat deze gestuct was en er een aantal scheuren in het pleisterwerk zaten, bleek dit een te groot risico. Op aanraden van de inspecteur schakelde Arthur de NAM in om een inspectie op aardbevingsschade te laten doen. Hier ging wat tijd overheen, maar hij ontving er uiteindelijk €4000 voor. Dit geld gebruikte hij voor de aanschaf van een zonneboiler.

De grote zolderverbouwing Gedurende deze tijd kreeg hij een nieuwe relatie, inclusief twee bonuskinderen. Omdat hij geen kinderkamers meer had in zijn woning, sloot hij een lening af om zijn zolder compleet te verbouwen en zijn huis aan te pakken. Hier gebruikte hij ook de €25.000 vergoeding voor die hij later ook nog van de NAM ontvangen heeft. Hij besloot het dak te vervangen voor een nieuw geïsoleerd dak en plaatste een dakkapel. In de grote ruimte die daardoor ontstond kon hij twee kamers, een opbergruimte en een kleine badkamer realiseren. Omdat ze nu uit een huishouden van vier bestonden, plaatste hij vier extra zonnepanelen om meer stroom op te kunnen wekken. 

Daarnaast koos hij samen met zijn vrouw Diana ook voor de aanschaf van een warmtepomp. Met deze maatregelen had hij zijn woning al opgekrikt naar energielabel A, iets wat redelijk uitzonderlijk is voor een huis van voor 1800. 

Hij wilde weten wat hij nog meer kon laten doen en liet een isolatieadviseur komen om samen een rondje door zijn huis te lopen. Er bleken nog twee kamers te zijn met een holle ruimte eronder, maar door de smalle kruipruimte kon er geen vloerisolatie worden aangebracht. Na aanvraag van een aantal offertes koos Arthur uiteindelijk voor bodem isolatie en heeft hij de holle ruimtes laten vullen met 35 centimeter aan EPS-parels.

Warmtefoto Arthur kwam in aanmerking voor het maken van een warmtefoto, iets wat al tijden op zijn verlanglijstje stond. Op die foto zag hij nog vrij veel gele en rode plekken op zijn voorgevel, voornamelijk afkomstig van zijn ramen en verwarmingsplaten. Hierdoor heeft hij nog twee nieuwe maatregelen uitgevoerd: het plaatsen van radiatorfolie achter zijn verwarmingsplaten, en het vervangen van al zijn ramen door HR++ glas. Dat waren de laatste maatregelen die hij nog kon nemen voor zijn woning. 

Van energielabel H naar A Toen de woning nog energielabel H had, had Arthur een energieverbruik van 800 gulden per maand, in de begintijd van de euro’s betaalde hij €600 per maand. Door het verhogen van zijn energielabel heeft hij zijn energielasten weten te verlagen naar €161 per maand, dit zal door het plaatsen van het HR++ glas en de radiatorfolie nog meer zakken. 

Energiecoöperatie BrEneCo Om nog meer te kunnen betekenen in duurzaamheid, heeft hij in 2018 samen met drie dorpsgenoten de energiecoöperatie BrEneCo opgericht. Dit heeft in 2020 geleid tot het plaatsen van één EAZ windmolen en enkele honderden zonnepanelen bij een welwillende plaatselijke boer. Dorpsgenoten kunnen hier op participeren door middel van de postcoderoosregeling, ook kunnen ze de betaalde energiebelasting over hun participaties van 250 kWh per stuk terugkrijgen.  

Een eigen molen voor energiebesparing Wat nu? Arthur heeft een molentje met een doorsnee van 1,30 meter uit China laten komen, die ligt nu klaar als zijn volgende project. De molen levert 9 kW en 48 Volt op. Dit ziet hij puur als experiment, om te zien hoeveel energie hem dat zal opleveren. 

Ook blijft hij zich inzetten in zijn omgeving om iedereen te inspireren en motiveren om aan de verduurzaming van hun woning te beginnen. “Heel veel mensen denken dat het verduurzamen van een oud huis hartstikke duur gaat worden, maar er zijn mogelijkheden met subsidies, een energielening die laag rendeert en vergoedingen van de NAM. Dat geeft toch veel mogelijkheden om het juist wél te doen. Het is goed voor je omgeving, de planeet, onze kinderen en het meeste verdient zich echt terug,” aldus Arthur Coolen. 

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket