Ga direct naar hoofdcontent

Fossielvrij en energieplus

Paul Joosten
Paul en z'n vrouw poserend voor de zonnepanelen

Paul woont fossielvrij en energieplus

“Try and leave this world a little better than you found it.” Deze quote van Robert Baden-Powell is het levensmotto van Paul Joosten. Nadat hij in 2012 een oud huis in Veendam heeft gekocht, heeft hij de nodige stappen ondernomen om zijn huis zowel fossielvrij als energieplus te krijgen. Nu hij dit bereikt heeft, wil hij ook anderen helpen. 

Paul heeft eigenlijk nooit veel met duurzaamheid gedaan, maar dit veranderde in 2012. Na jarenlang dienstverband bij de Defensie, stopte hij met werken en ruilde hij de Randstad in voor Groningen. In Veendam kocht hij een prachtig oud huis uit 1905. De vorige bewoners hadden al een aantal verduurzamingsmaatregelen genomen, waaronder het plaatsen van spouwmuren, dak- en spouwmuurisolatie en HR++ dubbele beglazing en CV-ketel, dus het huis was al in het bezit van een energielabel C. Het voorschot van het energiebedrijf was op dat moment alsnog €298 per maand, en de eerste jaarafrekening was ook flink schrikken door een gasverbruik van 3536 m3. Dat kan nog veel beter, besloot Paul, en hij nam het heft in eigen handen door het uitvoeren van meer maatregelen.

Het verminderen van het gasverbruik Door middel van een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen, heeft Paul in het eerste jaar 24 panelen laten plaatsen. Samen waren deze goed voor 6000 Watt piek vermogen en een opbrengst van 5500 kWh per jaar. Tussen 2012 en 2016 heeft hij ook vloerverwarming aangelegd, de vloer- en spouwmuurisolatie opnieuw laten vullen met PUR-schuim, een serre laten plaatsen voor passieve zonnewarmte en een houtgestookt fornuis op het CV aangesloten waardoor er geen gas meer nodig was voor de verwarming van het huis. Het gasverbruik was hiermee teruggebracht van 3535 m3 per jaar naar 118 m3 per jaar, oftewel een besparing van maar liefst 97%. De energielasten zijn in 2016 dan ook met ruim €3900 per jaar verlaagd. Dát noem je nou nog eens besparing!

Op weg naar klimaatneutraal In 2017 was het eindelijk zover, Paul ging helemaal van het gas af. De laatste stap die nog gezet moest worden was het elektrisch verwarmen van water. Na het plaatsen van een close-in boiler in de keuken en een doorstroomboiler in de badkamer, kon de Cv-ketel eruit. Het huis was nu volledig fossielvrij en energieneutraal, dus wat nu? Klimaatneutraal! Om hier een begin in te maken, heeft Paul zelf een groendak met sedum van 65 m2 op zijn schuur aangelegd. Naast dat het een prachtig gezicht is, is het ook goed voor de opname van fijnstof, buffering van regenbuien, isolatie en toename van de biodiversiteit.In de toekomst wil hij nog 82 m2 groendak aanleggen, mits de dakconstructie het toelaat. Ook wil hij zijn drinkwatergebruik halveren door het filteren en opslaan van regenwater.

Op eigen kracht en zonder subsidies Paul heeft alles op eigen kracht gedaan, en zonder het gebruik van subsidies. Alle maatregelen (exclusief de serre) bij elkaar opgeteld, hebben hem dan ook €25.000 gekost. Op het eerste oog een flink bedrag, maar voor Paul zeker de investering waard, aangezien hij alles binnen zes jaar weer heeft terugverdiend!Nu hij zijn eigen huis volledig fossielvrij en energieneutraal heeft gemaakt, wil hij anderen helpen om dit ook te doen. Paul zijn wijze woorden zijn dan ook: “De wereld verbeteren begint bij jezelf, maar stop dan niet en help daarna ook een ander.” Om dit te bewerkstelligen is hij aangesloten bij de Nationale Duurzame Huizenroute en stelt hij hiermee zijn huis open voor mensen om binnen te kunnen kijken. Vandaag de dag heeft hij al bijna 200 mensen rondgeleid in zijn huis. Momenteel is een fysieke rondleiding, door COVID-19, helaas niet mogelijk, daarom heeft hij een virtuele tour gemaakt om mensen alsnog een kijkje in zijn duurzame huis te kunnen geven.

Nieuwsgierig geworden naar Paul Joosten en zijn duurzame woning? Klik hier om zijn verhaal te lezen op zijn Duurzame Huizenroute pagina, je kan je hier ook aanmelden voor een virtuele rondleiding door zijn huis.

Foto's van het huis

Meest gestelde vragen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket