Hoe werkt ventilatie?

Ventileren is het verversen van lucht in huis door een natuurlijke of geforceerde stroming van buitenlucht door de woning. Hierbij wordt verse lucht aangevoerd, en vervuilde lucht afgevoerd.

Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. In veel woningen in Nederland is het binnenklimaat niet op orde doordat vocht en vuil in de lucht onvoldoende worden afgevoerd. Dit kan leiden tot schimmelvorming en gezondheidsklachten zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Door uw woning goed te ventileren zorgt u ervoor dat ‘vuile’ lucht de woning verlaat en er een toevoer is van schone lucht. Hiermee zorgt u voor een gezond binnenklimaat.

Natuurlijk en mechanisch ventileren

Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen mechanisch ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er sprake van natuurlijke ventilatie door roosters en kiepramen. Ook infiltratie van lucht door en naden en kieren zorgt voor natuurlijke ventilatie. Wanneer u uw huis goed isoleert is dit niet meer vanzelfsprekend en betekent dit dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Daarom is ventilatie een belangrijke vervolgstap op het isoleren van een woning.

Met mechanische ventilatie zorgt u ervoor dat er voortdurend ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt namelijk continu de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht de woning in komt. Met balansventilatie regelt u niet alleen de afvoer van lucht maar ook de aanvoer. Ook kunt u bij balansventilatie gebruik maken van zogenaamde warmteterugwinning. Daarmee wint u tot 90% van de warmte die aanwezig is in de afvoerlucht terug. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen en het comfort in huis verhogen.

Welke typen ventilatie zijn er?

Veelgestelde vragen over ventilatie

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket