Ga direct naar hoofdcontent

Woningen gebouwd voor 1930

Stappenplan voor energiezuinig en aardgasvrij wonen

Woningen gebouwd voor 1930

Woningen uit deze periode hebben vaak veel houten elementen, glas in lood ramen met enkel glas, geen spouwmuur en soms geen kruipruimte. Mogelijk is er nog geen CV-systeem en zijn er gaskachels of houtkachels voor verwarmen van de woning. In sommige gevallen zorgt een doorstroomgeiser voor warm tapwater. In deze bouwperiode werden nog geen enkele eisen gesteld aan de energiezuinigheid van woningen.

In woningen gebouwd voor 1930 worden vaak de volgende problemen aangetroffen:

 • Vochtdoorslag of vochtproblemen door een ongeïsoleerde (enkel)steensmuur

 • Tocht in huis door koudeval. Dit wordt veroorzaakt door een groot temperatuurverschil tussen de binnentemperatuur en temperatuur van het ‘ouderwetse’ dubbele glas of enkel glas (al dan niet met glas in lood elementen).

 • Koude voeten in de winter door een ongeïsoleerde vloer (op zand)

 • Veel warmteverlies door ongeïsoleerd pannendak met alleen houten plaatmateriaal aan de binnenzijde. Als het nog de originele dakpannen zijn, zijn ze waarschijnlijk aan vervanging toe.

 • Tocht door natuurlijke ventilatie en slechte naad- en kierdichting

 • Houten balken in kruipruimte van de originele houten vloer met houtworm, houtzwam of andere vorm van aantasting

 • Verbouwingen uit verschillende periodes. Hierbij kan bijvoorbeeld iets van isolatie is toegepast zijn, wat is weggewerkt en inmiddels verouderd kan zijn

 • Omgebouwde schuurtjes tot woonruimte, een of meerdere aanbouwen met vloeren op het zand

Energiezuinig maken van woningen gebouwd voor 1930

De meest toegepaste slimme maatregelen om woningen gebouwd voor 1930 energiezuinig te maken, zijn gericht op isoleren, goede ventilatie voor een gezond binnenklimaat en deels of geheel opwekken van eigen elektriciteit. Het beste is om de grotere maatregelen toe te passen als er zich een natuurlijk moment voordoet. Moet bijvoorbeeld de dakbedekking worden vervangen? Kies dan meteen voor goede dakisolatie vanaf de buitenzijde. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan gelijk voor het beste isolerende glas.

Stap 1: Isoleren

Dakisolatie binnenzijde

De componenten waar de meeste warmte door verloren gaat, wilt u idealiter als eerste aanpakken. Dat zijn bij woningen gebouwd tot 1930 vooral de ongeisoleerde steensmuur en ongeïsoleerde dak en vloer. Daarnaast zijn er in de woning vele naden en kieren te vinden die voor veel ongewenste infiltratie van de koude lucht zorgen. Denk daarbij aan de aansluiting van het dak op de muren of leidingdoorvoeren door begane grondvloer naar de kruipruimte.

Luchtdicht isoleren is een belangrijkste eerste stap. Maar als u met isolatie aan de slag gaat is het ook belangrijk om dit zorgvuldig en zo goed mogelijk te (laten) doen. Op die manier voorkomt u dat later blijkt dat u niet voldoende isolatiemaatregelen heeft getroffen voor een aardgasvrije woning.

Isolatiepakket voor woningen gebouwd voor 1930: 

Muurisolatie

Omdat er geen spouwmuur is, zijn de twee mogelijkheden om de muur te isoleren: aan de binnenzijde van de gevel of de buitenzijde van de gevel. Kies meteen voor een goede isolatiewaarde van minimaal Rc 3,5 (LTV ready). Meer informatie over muurisolatie vindt u hier.

Dakisolatie

U kunt dakisolatie toepassen aan de binnen- of buitenzijde van het dak met een goede isolatiewaarde van minimaal Rc 4,5 (LTV ready). Meer informatie over dakisolatie vindt u hier.

Vloerisolatie

Als er een kruipruimte is van minimaal 50cm diep kunt u vloerisolatie met een goede isolatiewaarde van minimaal Rc 3,5 laten aanbrengen (LTV ready). Bij vloerverwarming isoleert u het liefst nog beter met een isolatiewaarde van Rc 4,5 (LTV ready). Is uw kruipruimte niet diep genoeg, is bodemisolatie een goed alternatief. Meer informatie over vloer- en bodemisolatie vindt u hier.

Isolerend glas

Als uw kozijnen nog in goede staat zijn, kies dan voor goed isolerend HR++ glas in de bestaande kozijnen (LTV ready). Als de kozijnen aan vervanging toe zijn vanwege houtrot of om een andere reden, dan is zeer goed isolerend HR+++ glas de beste keuze (LTV ready). Meer informatie over isolerend glas vindt u hier.

Stap 2: Ventileren

Naarmate een woning beter wordt ingepakt door isolatie, lucht- en dampdichte folies en goede naad- en kierdichting, komt er minder schone en vooral koude lucht naar binnen. Precies de bedoeling natuurlijk. Het is wel belangrijk om dan goede ventilatie toe te passen voor voldoende zuurstof in huis en het afvoeren van vocht. Het is zonde om veel te investeren in goede isolatie om warmte binnen te houden en tegelijkertijd te blijven ventileren door het openzetten van ramen of roosters.

Ventilatieoplossingen voor woningen gebouwd voor 1930

Met balansventilatie met warmteterugwinning zorgt u voor voldoende zuurstof in huis, afvoer van vocht en voorkomt u onnodig warmteverlies.

Grote verbouwing?  Kijk dan meteen naar de mogelijkheden om goede centrale vraaggestuurde balansventilatie aan te leggen met warmteterugwinning.

Kleine verbouwing?  Kies voor decentrale balansventilatie met warmteterugwinning. Dit kan worden toegepast per (grote) ruimte.

Meer informatie over ventilatieoplossingen vindt u hier.

Stap 3: Zonne-energie

Foto van zonnepanelen op een schuin dak

Zonne-energie komt gratis en voor niets op het dak van uw huis terecht. Heeft u voldoende ruimte op het dak van uw woning? Dan is het slim om daar iets mee te doen door zonnepanelen of zonnecollectoren te plaatsen. Daarmee wekt u duurzaam elektriciteit en/of warmte op die bovendien kan zorgen voor een flinke besparing op de energierekening.

Meer informatie over zonnepanelen vindt u hier.

Meer informatie over zonneboilers vindt u hier.

Aardgasvrij maken van woningen voor 1930

Om in de toekomst aardgasvrij te kunnen wonen is het belangrijk te begrijpen wat het betekent om een bestaande woning van het aardgas af sluiten. Aardgas wordt in een oude woning vooral gebruikt voor verwarming (80%). Koken (5%) en het gebruik van warm tapwater (15%) maken een veel kleiner deel uit van het gasverbruik.

De grootste hoeveelheid aardgas wordt dus in de meeste woningen besteed aan het verwarmen van de woning. Daarom zijn stap 1 en stap 2 essentieel in het aardgasvrij krijgen van een woning: het helpt de warmtevraag van een woning zo veel mogelijk te verminderen. Omdat veel elektriciteit wordt opgewekt door aardgas- en kolencentrales, is ook stap 3 belangrijk in het aardgas- en fossielvrij maken van een woning.

Na het toepassen van stap 1 en stap 2 kan een woning op een energiezuinige manier aardgasvrij worden verwarmd. Wat daarvoor nodig is, wordt hieronder besproken.

Stap 4: Aardgasvrij verwarmen

Bij iedere woning is het belangrijk om te weten wat er in de toekomst aan voorzieningen worden aangelegd in de wijk om de woning duurzaam van warmte te voorzien. Deze plannen (warmtevisie) van de gemeente worden voor het einde van 2021 bekend gemaakt. U kunt zich hierop voorbereiden met maatregelen die hoe dan ook voor u interessant zijn omdat ze de energierekening verlagen. Goed isoleren en goede ventilatie toepassen zijn altijd verstandig, zeker als u plannen heeft voor een grote verbouwing of renovatie.

Oplossingen voor aardgasvrij verwarmen voor woningen gebouwd voor 1930

Er zijn op dit moment drie oplossingen bekend om een woning te kunnen verwarmen zonder aardgas.

 • Aardgasvrij verwarmen op lage temperatuur: elektrisch verwarmen of een lage temperatuur warmtenet

  Verwarmen op lage temperatuur (LT) gebeurt met temperaturen van maximaal 50 graden. Elektrisch verwarmen kan op twee manieren: met een (hybride) warmtepomp of met infraroodverwarming. Infraroodverwarming is stralingswarmte en voelt net als een terrasverwarmer. Verwarmen met een warmtepomp gebeurt met water door het CV systeem op lage temperatuur. Dit gebeurt ook bij een LT warmtenet. Met een LT warmtenet wordt water met maximaal 50 graden naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Voor verwarmen op lage temperatuur moet het warmte afgifte systeem in de woning geschikt zijn. Systemen die geschikt zijn voor het afgeven van warmte op lage temperatuur zijn vloerverwarming en laag temperatuur convectoren. Daarnaast zal op elektriciteit moeten worden gekookt. Meer informatie over warmtepompen vindt u hier. Meer informatie over infraroodverwarming vindt u hier.

 • Aardgasvrij verwarmen op medium temperatuur: een medium temperatuur warmtenet

  Bij verwarmen op medium temperatuur (50 - 70 graden) wordt met een medium temperatuur warmtenet water naar de woning vervoerd wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Bij hele oude radiatoren kan het zijn dat deze moeten worden aangepast om warmte op deze temperaturen te kunnen afgeven. Er zal elektrisch moeten worden gekookt.

 • Aardgasvrij verwarmen op hoge temperatuur: een hoge temperatuur warmtenet of groen gas oplossing

  Bij verwarmen op hoge temperatuur (70 - 90 graden) wordt door een hoge temperatuur warmtenet water naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Er hoeft niks aan het verwarmingssysteem aangepast te worden. Er zal wel elektrisch gekookt moeten worden. Bij een groen gas oplossing hoeft er niks in de woning te veranderen.

Besparen op gas voor warm tapwater: badkamer verbouwen

Als u plannen heeft om de badkamer te gaan verbouwen en een nieuwe frisse uitstraling te geven, is dit ook het moment om na te denken over energiebesparende maatregelen die u in de badkamer kunt toepassen. Het is mogelijk om een douche met warmteterugwinning te installeren. Bij dit systeem wordt warmte uit het afvoerwater teruggewonnen. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het schone koude water wat naar de mengkraan gaat vast voor te verwarmen. Op die manier bespaart u gas voor het verwarmen van tapwater.

Een andere slimme zet is een waterbesparende douchekop. Door het water te mengen met lucht, ervaart u een net zo comfortabele douchestraal terwijl er minder warm tapwater wordt gebruikt. Ook zo bespaart u op gas voor het maken van warm tapwater.

Slim energie besparen

Naast 'grote' energiebesparende maatregelen die enige planning en vakmanschap vereisen zijn er ook kleinere maatregelen die u vaak zelf kan doen uw woning toekomstbestendig te maken en waar u energie mee bespaart. Hieronder staan de meest voor de hand liggende slimme energiebesparende maatregelen uitgelicht. Voor meer tips kunt u het e-book 50 slimme tips downloaden.

Ledverlichting

Het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen voor LED bespaart veel energie, ook als de lampen nog niet kapot zijn. Dit verdient zichzelf binnen een jaar terug. Spaarlampen kunnen gebruikt blijven worden tot ze stuk gaan.

A+++ apparaten

Het vervangen van een oude apparaat zoals koelkast, wasmachine en droger voor een A+++ apparaat bespaart op elektriciteitskosten gedurende de gehele levensloop van het apparaat. Kijk dus niet alleen naar aanschafkosten.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kan verwarmen worden ingesteld op gewoontes, ritme en gedrag. Ook kan van een afstand de thermostaat bediend worden. Dit zorgt voor efficiënter stookgedrag en zo een besparing op gas.

Keuken verbouwen

Als u de keuken gaat verbouwen kunt u meteen kiezen voor kopen op inductie. Dit is een kleine stap richting aardgasvrij wonen. Daarnaast kunt u kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Dit type afzuigkap heeft geen afvoerkanaal en is niet aangesloten op de buitenlucht. Er kan dus geen koude lucht via naar binnen komen.

Voor meer tips kunt u het e-book 50 slimme tips downloaden.

Bekijk ebook

Een aantal woningtypes uitgelicht

Elke woning is anders en verliest warmte op een andere manier. Hieronder staan kort de verschillende type woningen benoemd en hun eigenschappen.

Vrijstaande woningen

Vrijstaande woningen gebouwd tot 1930 hebben vaak 2 tot 4 woonlagen met 4 tot 6 kamers. Een vrijstaande woning heeft in verhouding veel muuroppervlak. Doordat er geen spouwmuur aanwezig is betekent dit dat er veel energie verloren gaat door de steensmuren. Ook gaat veel warmte verloren via het dak. Als er veel glasoppervlakte is, gaat ook hier veel warmte door verloren. 

Hoek- en twee-onder-een kapwoning

2-onder-1-kapwoningen en hoekwoningen gebouwd tot 1930 hebben vaak 3 tot 4 woonlagen met 4 tot 5 kamers. Dit type woning heeft in verhouding veel muuroppervlak. Doordat er geen spouwmuur aanwezig is betekent dit dat er veel energie verloren gaat door de enkelsteens muren. Ook gaat veel warmte verloren via het dak. Als er veel glasoppervlakte is, gaat ook hier veel warmte door verloren.

Tussenwoningen

Tussenwoningen gebouwd tot 1930 hebben vaak 3 woonlagen met 3 tot 5 kamers. Dit type woning heeft in verhouding veel dakoppervlak en relatief veel glasoppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. Er gaat daarom veel warmte verloren via het dak en de ramen. 

Appartement

(zie ook VvE)

Appartementen gebouwd tot 1930 hebben vaak 1 tot 2 woonlagen met 2 tot 4 kamers, typische elementen uit de zogenaamde interbellumarchitectuur, art deco stijl of bijvoorbeeld Amsterdamse school. Dit zijn elementen zoals erkers met glas in loodramen, houten sierlijsten, geglazuurde tegels en bakstenen en granieten vloeren. Woonvertrekken hebben vaak hoge plafonds.

Appartementen hebben in verhouding veel glasoppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. Er gaat daarom veel warmte verloren via de ramen. Afhankelijk van de positie van het appartement gaat via andere componenten van de woningschil warmte verloren. Zo gaat bij een appartement onder het dak ook veel warmte verloren het dak. 

Bent u huurder?

Een groot deel van de appartementen uit deze bouwperiode wordt verhuurd. Als huurder bent u beperkt in wat u kunt doen, omdat u afhankelijk bent van uw verhuurder.

Monumenten

(zie ook monumenten)

Monumenten kunnen vaak niet zomaar verbouwd of gerenoveerd worden door historische kenmerken van de woning. Denk hierbij aan glas in lood elementen, specifiek gevelaangezicht, en karakteristieke elementen in de woning zoals houten balken, erkers en schouwen. Maatregelen zoals buitengevelisolatie of zonnepanelen vallen vaak af, omdat dit het aangezicht van de woning aantast. Maatregelen die mogelijk wel toegepast mogen worden zijn dakisolatie aan de binnenzijde, binnengevelisolatie en vervangen van glas in bestaande kozijnen. Glas in lood is hier een uitzondering op. Ga altijd wat uw mogelijkheden zijn bij het omgevingsloket van de gemeente.

Kosten en besparingen

Wat zijn de kosten en besparingen?

Onderstaande kosten en besparingen zijn indicaties en zijn gebaseerd op de standaarden van de bouwperiode voor 1930 en een 3 persoons huishouden. Er is dus geen rekening gehouden met al eventuele verbeteringen die eerder aan de woning zijn uitgevoerd. Ook hangen besparingen af van bijvoorbeeld uw eigen ventilatie- en stookgedrag.

Isolatie & ventilatie

Het volledig isoleren van een woning inclusief een goed ventilatiesysteem kost voor een gemiddelde tussenwoning ongeveer €18.000. De besparing is ongeveer 55% op de gasrekening. Bij een gemiddelde vrijstaande woning liggen de kosten voor volledige isolatie en een goed ventilatiesysteem rond de €35.000. De besparing ligt rond de 60% op de gasrekening.

Zonne-energie

Een set zonnepanelen of zonneboiler voor een eengezinswoning kost gemiddeld tussen de €4.000 en €4.800. Daarmee bespaart u ongeveer €700 - €850 op jaarbasis mee aan elektriciteitskosten.

Duurzaam verwarmen

Het aanleggen van een geschikt warmteafgifte systeem voor lage temperatuur, zoals vloerverwarming op de benedenverdieping met LTV convectoren in de overige woonruimtes, kost rond de €11.000 voor een gemiddelde vrijstaande woning en rond de €4.500 voor een gemiddelde tussenwoning. Er is niet bekend hoeveel dit bespaart op de gasrekening.

Een hybride warmtepomp kost tussen de €4.000 en €5.000 voor een tussenwoning en vrijstaande woning en bespaart ongeveer 50% op het (na goede isolatie en ventilatie toegepaste) overgebleven gasverbruik voor verwarmen. De cv-ketel blijft in het warme tapwater voorzien.

Een stand-alone warmtepomp kost voor een vrijstaande woning €5.000 tot €9.000 en bespaart 100% op het overgebleven gasverbruik voor verwarmen en warm tapwater, na het toepassen van goede isolatie en ventilatie. Daarnaast bespaart u ook rond de €250 op de kosten voor het vastrecht voor gas (als u ook aardgasvrij kookt).

Het aansluiten op een warmtenet kost in 2020 ongeveer €4.500. Hierbij zijn geen kosten meegerekend voor eventueel nog aanleggen van een hoofdleiding naar het net toe. Het aansluiten op een warmtenet scheelt 100% op het gasverbruik na het toepassen van goede isolatie en ventilatie. Als er een alternatieve vorm van gas komt op aardgas in uw woning, zijn er geen aanpassingen nodig aan het warmteafgifte systeem. Het aansluiten op een groen gas oplossing brengt waarschijnlijk geen extra kosten met zich mee.

Elektrisch koken

Naast bovenstaande is het bij het volledig aardgasvrij wonen in de situatie van elektrisch verwarmen en aangesloten worden op een warmtenet, ook noodzakelijk om elektrisch te gaan koken. Het aanschaffen van een inductiekookplaat en aanpassen van de meterkast kost gemiddeld ongeveer €1.000 tot €2.000.

Slimme besparingen

Slimme besparingen zoals ledverlichting, leidingisolatie of een waterbesparende douchekop verdient u vaak binnen 1 à 2 jaar al terug.

Wat zijn de voordelen?

Maandelijks betaalt u een aardig bedrag aan de energiemaatschappij. Dat is best zonde, want u kunt dat geld ook investeren in energiebesparende maatregelen die uw wooncomfort vergroten en uw energierekening verlagen. Bovendien toont onderzoek aan dat investeren in duurzame maatregelen een positief effect heeft op de woningwaarde.

Indicatie jaarlijkse energielasten vrijstaande woning gebouwd voor 1930 met 3 personen

Dit jaar: €2.798

Volgend jaar: €2.871

Over 15 jaar: €4.031

Totale energielasten over 15 jaar: €50.676

Voor een tussenwoning uit dezelfde bouwperiode met 3 personen, ligt dit iets lager

Dit jaar: €2.053

Volgend jaar: €2.106

Over 15 jaar: €2.939

Totale energielasten over 15 jaar: €37.058

Toelichting: De afgelopen jaren zijn de kosten voor gas gemiddeld met 3% en voor elektriciteit met 2% per jaar gestegen. De kosten lopen zo behoorlijk op. Wat men zich vaak niet beseft is hoeveel geld er in een periode van 15 jaar naar de energiemaatschappij gaat.

Andere voordelen

 • Lagere maandelijkse woonlasten

 • Hogere woningwaarde

 • Tegengaan van onnodige CO2 uitstoot

 • Verhoging van wooncomfort en gezondheid

 • Aanpakken van gebreken

 • Toekomstbestendig maken van de woning

Subsidies en leningen

Er zijn landelijk en lokaal verschillende subsidies en leningen beschikbaar voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Landelijke subsidie regelingen

ISDE subsidie: Isolatie

Ook vorig jaar bestond er al een subsidie op isolatiemaatregelen, toen nog onder de naam SEEH. Sinds 1 januari 2021 is deze regeling overgegaan in de ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie). Met deze subsidieregeling kun je onder andere ongeveer 20% subsidie krijgen op de investering in isolatiemaatregelen. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn:

Minimaal 2 maatregelen: U treft 2 of meer isolerende maatregelen, zoals vloer-, muur-, dak- of glasisolatie. Of minimaal één isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, zie hieronder.

Minimaal oppervlakte en isolatiewaarde: Er gelden minimumeisen voor oppervlak en isolatiewaarde (Rd) van de te treffen maatregelen. Ook geldt er per maatregel een maximum oppervlak waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Eigenaar & bewoner: U bent zelf eigenaar en bewoner van de woning.

Aanvraag na uitvoer: U doet de aanvraag voor de subsidie nadat de maatregelen zijn uitgevoerd.

ISDE subsidie: warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet

Aanvullend op de isolatiemaatregelen is de ISDE ook aan te vragen voor warmtepompen, zonneboilers en de aansluiting op een warmtenet. Hierbij is één maatregel voldoende. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en in het geval van een zonneboiler, de vooraf berekende energiebesparing.

De subsidie wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie wordt alleen afgegeven voor apparaten die voorkomen op de apparatenlijst die door de RVO gepubliceerd is. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaatsgevonden door een erkend installateur. Het is mogelijk om meer dan één keer gebruik te maken van de ISDE, mits bij elke aanvraag aan alle voorwaarden voldaan wordt. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaatsgevonden.

Meer informatie over ISDE en een rekentool voor het berekenen van uw subsidiebedrag vindt u op de website van het RvO.

Hulp met ISDE aanvragen

Lokale en regionale subsidies

Naast de landelijke subsidies, zijn er ook in specifieke gemeentes of regio’s initiatieven beschikbaar gesteld om investeringen in energiebesparende maatregelen te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor groene daken, aardgasvrij wonen of speciale leningen met 0% rentetarief.

Meer informatie over subsidies, leningen en fiscale regelingen vindt u op onze website onder het kopje subsidies, of via de Energie Subsidiewijzer.

Btw regelingen

Op dit moment profiteert u van een verlaagd btw-tarief op isolatiemaatregelen. Voor vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie geldt een verlaagd btw-tarief van 9% (normaal 21%) op het arbeidsloon. Let op, dit geldt dus niet voor de materialen!

Bij het kopen van zonnepanelen kunnen particulieren de btw op de totale investering terugvorderen. Dit betekent dat u van de totale aankoopsom, 21% kunt terugvragen. Het terugvragen van de btw is relatief eenvoudig. Sommige installateurs ontzorgen hun klanten daarbij, andere besteden dat uit aan derden. U kunt het natuurlijk ook zelf doen. Hier vindt u meer informatie over de btw terugvragen over zonnepanelen.

Leningen

De Energiebespaarlening is door de overheid in het leven geroepen om particulieren te stimuleren te investeren in het verduurzamen van de woning. U kunt tot maximaal 25.000,- euro lenen voor energiebesparende maatregelen. Wilt u de woning renoveren tot Nul Op de Meter (NOM-woning), dan kunt u zelfs tot 65.000,- euro lenen. U betaalt een aantrekkelijke rente die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat. Meer informatie vindt u op de website van de Energiebespaarlening.

De Duurzaamheidslening wordt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) in samenwerking met provincies en gemeenten lokaal aangeboden tegen gunstige voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van de Duurzaamheidslening.

Financiering via uw hypotheek

Ook is het bij verschillende banken mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren in de hypotheek van de woning of door het afsluiten van een speciaal groendepot. Informeer bij uw bank voor de mogelijkheden.

Wat is de volgende stap?

Checklist aanvinken
 1. Breng uw situatie in kaart: wat zijn uw energielasten over de komende 15 jaar en welke natuurlijke momenten voor verbouwing of renovatie komen er aan?

 2. Bepaal uw eigen ambities: wilt u uw energierekening omlaag krijgen, uw comfort verhogen, of liever zo snel mogelijk van het aardgas af ongeacht de plannen van de gemeente?

 3. Bekijk in het bovengenoemde stappenplan welke stappen u nu al kunt nemen

 4. Achterhaal wat er al bij u in de buurt gebeurt: zijn er collectieve acties waar u aan mee kunt doen?

 5. Informeer bij de gemeente hoe het staat met de 'transitievisie warmte' en wacht tot deze plannen rond zijn voor u grote kostbare ingrepen doet (tenzij het een natuurlijk moment is: bijvoorbeeld dakbedekking betekent is meteen mee-isoleren!)

 6. Meer informatie over de verschillende maatregelen? Ga terug naar de beginpagina.

 7. Op zoek naar bedrijven om mee aan de slag te gaan? Kijk bij vakspecialisten.

 8. Benieuwd naar financieringsmogelijkheden? Bekijk de mogelijke subsidies en leningen.